Een groot olieveld werd ontdekt voor de kust van Suriname. Apache, een Amerikaans oliebedrijf, heeft deze ontdekking gedaan samen met het Franse Total. Het olieveld zou een dikte hebben van zo’n 73 meter. Echter kunnen er nog geen voorspellingen worden gedaan over de hoeveelheid olie die beschikbaar zal zijn. Hiervoor moeten er eerst boringen plaatsvinden.
Deze ontdekking van een aanzienlijk olieveld voor de kust van Suriname heeft al vele krantenkoppen gehaald. Met weinig inwoners kan deze nieuwe ontdekking grote veranderingen teweegbrengen in deze kleine Zuid-Amerikaanse natie. Misschien wordt Suriname hierdoor wel het nieuwe Dubai? De hernieuwde olierijke rijkdom had niet beter kunnen komen voor Suriname en zijn stagnerende economie.
Een nieuwe olie ontdekking
Suriname is een dunbevolkt land met indrukwekkende natuurlijke hulpbronnen. De grootste exportproducten zijn grondstoffen zoals goud, edele metalen en hout uit het tropische regenwoud. Het is duidelijk dat de prijsdaling van grondstoffen een nadelig effect heeft gehad op de economie van het land. De recente olie ontdekking is een grote zegen voor het land, waardoor het een financiële en economische ramp kon aanpakken dewelke zich de afgelopen jaren had voorgedaan.
Enkele vragen bij deze olie ontdekking
Hoewel de eerste reacties positief waren, is het onzeker of de potentiële financiële meevallers op de juiste manier zullen worden besteed. Volgens deskundigen vormt corruptie een aanzienlijk obstakel voor het zakendoen in Suriname vanwege een gebrek aan regelgeving en wettelijke maatregelen. Naast corruptie vrezen critici dat het politieke leiderschap de toekomstige inkomsten uit olieproductie zal gebruiken als onderpand voor extra leningen die het land nodig heeft.
Relaties met Nederland en China
Naast de aanzienlijke economische effecten zal de recente olieontdekking grote geopolitieke gevolgen hebben. De internationale banden van Suriname zijn divers om verschillende economische, politieke en sociale redenen. De drie grootste exportbestemmingen van het land zijn Zwitserland, Hong Kong en België-Luxemburg vanwege de export van goud en edelmetalen.
En hoewel de relaties van Suriname met zijn voormalige kolonisator, Nederland, in de loop van de jaren zijn verslechterd, hebben de relaties met China tot bloei geleid. Beijing financiert een bouwproject in het hele land. Het potentieel is enorm, omdat Suriname relatief onderontwikkeld is met overvloedige natuurlijke hulpbronnen naast zijn recente olievondst. Het geld van China komt echter niet gratis
China als schuldeiser
Beijing is al de grootste crediteur van Suriname met uitstaande leningen van ongeveer 500 miljoen euro. Tijdens een staatsbezoek in november 2019 kondigden de twee landen nog een lening aan van rond de 500 miljoen euro. Dit was echter voor de recente olie-ontdekking. Dit betekent dat China meer dan een derde van de schuld van het land kan bezitten. Volgens sommigen wordt er beweerd dat Suriname op procentniveau in de top tien staat van de grootste schuldenaars van Chinees geld.
Het militaire regime van 1982
Het veranderende geopolitieke landschap is een gevolg van het relatieve gebrek aan opties in het Zuid-Amerikaanse land. Hoewel er een sterke sociale band met Nederland bestaat, zijn de politieke en economische activiteiten tussen de landen verslechterd. Veel Surinamers hebben familieleden in Europa die er naartoe verhuisden na de onafhankelijkheid van het land in 1975.
Den Haag is echter een fervent criticus van de Surinaamse president Desi Bouterse geworden vanwege het bloedbad van 15 politieke tegenstanders van zijn militaire regime in 1982. Een recent vonnis van de rechtbank van het land, openbaar gemaakt tijdens het officiële staatsbezoek van de president aan China in november 2019, hield hem rechtstreeks verantwoordelijk voor de moorden.
De heer Bouterse geniet echter immuniteit vanwege zijn presidentschap. Hij gaat ook voor een derde termijn in mei. Zijn populariteit bij jonge mensen, die geen getuige waren van de politieke onrust van de periode 1982, en een potentiële economische bloei als gevolg van de recente olievondsten, zullen hem waarschijnlijk een overwinning bezorgen.
Geschiedenis schrijven
De ontdekking van het Maka-veld in offshore Suriname wordt een van de belangrijkste stroomopwaartse verhalen van 2020, waardoor Suriname op de internationale oliekaart komt, mogelijk een nieuwe race voortbrengt voor de nog steeds niet-toegewezen licentieblokken van het Nederlandstalige land en tegelijkertijd het investeringspotentieel van Guyana (dat binnen enkele maanden de ingebruikname van Liza zal ondergaan).
De allereerste offshore-ontdekking voor Suriname, Apache en Total zal op vele manieren geschiedenis schrijven. Hieronder zullen we een korte blik werpen op de ontwikkelingen die deze ontdekking zou kunnen teweegbrengen in en rond Suriname – voor het land zelf, voor zijn nationale oliemaatschappij Staatsolie en voor de bedrijven die betrokken zijn bij het ontdekken van het Maka-veld.
Boringen bij Maka Central-1 met meer werkgelegenheid
De plaats waar de olie gevonden werd, heet Maka Central-1. Hoewel Suriname gemiddeld een tikkeltje rijker was dan buurland Guyana, miste het een succesverhaal zoals de ontdekking van Maka Central-1. Door deze vondst kan de economie in Suriname opnieuw in bloei gaan. Er zal meer werkgelegenheid zijn, waardoor Surinaamse Nederlanders terug zouden kunnen werken in hun oorspronkelijke land.
Vliegticket en bagageregels voor Paramaribo
De laagste prijs voor een vliegticket naar Suriname vind je natuurlijk op deze website. Lees ook even de bagageregels door en vergeet je reisverzekering niet af te sluiten.
Fijne vlucht. Met de groeten van Sofie ! Wat denk jij, wordt Suriname het nieuwe Dubai?