Veel Nederlands zijn nog niet bekend met het (vakantie)land Suriname. Wellicht komt dit door de grote afstand tussen Nederland en Suriname. Feit is echter wel dat Suriname voor veel Nederlanders een unieke vakantielocatie zou kunnen zijn. Dat komt onder andere door de Surinaamse cultuur , maar ook door de prachtige omgeving en de rustige entourage.
Een groot voordeel voor Nederlanders is dat men op Suriname ook Nederlands praat. Het communiceren gaat dus erg gemakkelijk. Bij bijvoorbeeld een excursie is dat ook erg prettig; je begrijpt direct alles goed en mocht je een vraag hebben, is het erg simpel om die vraag te stellen. De Nederlandse taal is één van de overblijfselen van de vroegere Nederlandse invloed in Suriname.
Gewoonten in Suriname
De inwoners van Suriname hechten veel waarde aan gewoonten. Men probeert altijd beleefd tegen elkaar te zijn. Indien Surinamers elkaar ontmoeten, stellen ze meestal de vraag ‘Fa waka?’. Dat betekent ‘Alles goed?’. Na het stellen van deze vraag verwachten de Surinamers overigens geen uitgebreid antwoord. Als je antwoord met ‘rustig’, zit je altijd goed. Rustig betekent iets in de trend van ‘het gaat goed’.
Surinamers vinden dat je elkaar altijd met respect moet behandelen en dat verwachten ze daardoor ook terug. In tegenstelling tot Nederland proberen de inwoners van Suriname ook zo min mogelijk te klagen. De inwoners hebben een zeer relaxte levensstijl en kennen over het algemeen geen stress.
Mocht je in Suriname in een groot gezelschap terecht komen, is het aan te raden om iedereen persoonlijk te begroeten. De begroeting is een belangrijk onderdeel van de Surinaamse cultuur. Het wordt daardoor erg op prijs gesteld als een toerist, zoals jij, op de welbekende manier in Suriname begroet. Zorg dus dat je altijd respect toont voor de Surinaamse inwoners.
Verscheidenheid
De cultuur van Suriname is een samenraapsel van vele verschillende culturen. Dat komt doordat er vele verschillende culturen in dit land leven. Van Indianen tot aan Hindoestanen en van Chinezen tot aan Boscreolen. Het is des te meer opvallend dat al deze culturen goed met elkaar om gaan. Daaruit blijkt dat het hebben van respect voor elkaar erg belangrijk is in Suriname.
De taal
In de inleiding van dit artikel gaven we al aan dat de meeste Surinamers ook Nederlands praten. De officieel taal in Suriname is echter het Sranantongo (Surinaams). Deze taal is in feite een samen voegsel van de Nederlandse, de Engelse en de Chinese taal.